Teoria - Przyprawy
Teoria - Przyprawy

Przyprawy i zioła

Wyobraźcie sobie kuchnię bez przypraw, bez tych niezliczonych smaków i zapachów... Nie, lepiej nie!

Ich bogactwo pozwala nadać daniom charakter, decyduje często o kulinarnym sukcesie lub porażce. Warto więc poznawać je i eksperymentować, korzystając z tego, że są obecnie dostępne na każdym rogu - nawet te egzotyczne, pochodzące z najdalszych zakątków, gdzie przed wiekami odkrył je jakiś nieustraszony podróżnik i przywiózł do Europy z Azji, Afryki, czy Ameryki.

Kumin, kurkuma, imbir, kolendra z odrobiną pieprzu i czosnku pozwolą Ci wyczarować dania kuchni hinduskiej. Z papryką i oregano, czosnkiem i kuminem przyrządzisz potrawy meksykańskie, zaś kardamon, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra i pieprz przywołają zapachy i smaki Maroka. Jeśli lubisz kuchnię tajską, w Twojej kuchni nie może zabraknąć chili, imbiru, czosnku, cebuli, trawy cytrynowej i liścia kafiru, ani pieprzu, kuminu, kolendry i kurkumy.

Na szczęście przyprawy bardzo długo zachowują swoje właściwości - wystarczy przechowywać je szczelnie zamknięte i chronić przed światłem i wilgocią. A najlepiej, jeśli zamiast kupować te w proszku, sami utrzemy je w domu i przygotujemy własne mieszanki. Warto pamiętać, że smak i zapach suszonych ziół jest intensywniejszy niż świeżych, dlatego należy dodawać ich do potraw o połowę mniej.

Inne tematy

Teoria - Warzywa - Kompozycja

Warzywa

Teoria - Owoce - Kompozycja

Owoce

Pokaż więcej tematów