Tarta prowansalska
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Piekarnik podgrzej do 200°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
A może coś zupełnie innego?
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Domowe frytki
1 osoba
35 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min