Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
25 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozdziel białka i żółtka jaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozpuść w garnku 25 gramów masła.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dosyp mąkę i smaż przez minimum 2 minuty, mieszając intensywnie.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Nie przerywając mieszania, dodaj zimne mleko i 2 żółtka.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Popieprz i wsyp starty ser.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Dodaj trzecie żółtko i wymieszaj. Posól.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Pozostałe masło rozpuść i wysmaruj nim 4 kokilki.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Oprósz je starannie mąką, by wszystkie boki i dno były dokładnie pokryte.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Białka ubij na sztywno i dodaj do sosu, bardzo delikatnie wymieszaj i nałóż do przygotowanych foremek.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika na 15 minut.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wymieszaj dokładnie oliwę, ocet winny i konfiturę z żurawiny. Posól i popieprz.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Mieszankę sałat wsyp do miski i polej żurawinowym vinaigrette.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Upieczony suflet podawaj od razu.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?
Tarta prowansalska
4 osób
60 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min