
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
danie dla 4 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
10 min
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
sól i cukier do smaku
tłuszcz do smażenia
Na panierkę:
2 jajka roztrzepane z łyżką wody
Na purée:
½ pęczka natki pietruszki – posiekanej
Na sałatkę:
1. etap
zrobione
Rozpocznij od wstawienia ziemniaków do gotowania.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Fasolkę szparagową ugotuj, a następnie zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz odrobiną ich zalewy. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Z piersi indyka wykrój 4 filety. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i odrobiną cukru.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jajo roztrzepane z wodą wymieszaj z sosem pomidorowym, pastą chili i zestem z cytryny. W otrzymanej mieszance zanurz kotlety, a następnie obtocz je w mące, ponownie w jajku, potem w bułce tartej, znów w jajku i w bułce.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Patelnię napełnij do połowy tłuszczem i rozgrzej go mocno. Włóż kotlety i usmaż je na złoty kolor. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 90°).
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Ziemniaki odcedź, dodaj mleko oraz masło i wymieszaj wszystko na gładką masę.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż purée na talerz, dodaj sałatkę z fasolki i pomidorów oraz kotlecika. Udekoruj całość natką pietruszki
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
A może coś zupełnie innego?

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min