panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree
panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów

danie dla 4 osób

czas przygotowania
10 min

czas przyrządzenia
10 min

1. etap

zrobione

Rozpocznij od wstawienia ziemniaków do gotowania.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Fasolkę szparagową ugotuj, a następnie zahartuj w zimnej wodzie, odsącz i wymieszaj z pokrojonymi pomidorami oraz odrobiną ich zalewy. Odstaw.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Z piersi indyka wykrój 4 filety. Rozbij je tłuczkiem, dopraw solą i odrobiną cukru.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Jajo roztrzepane z wodą wymieszaj z sosem pomidorowym, pastą chili i zestem z cytryny. W otrzymanej mieszance zanurz kotlety, a następnie obtocz je w mące, ponownie w jajku, potem w bułce tartej, znów w jajku i w bułce.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Patelnię napełnij do połowy tłuszczem i rozgrzej go mocno. Włóż kotlety i usmaż je na złoty kolor. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 90°).

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Ziemniaki odcedź, dodaj mleko oraz masło i wymieszaj wszystko na gładką masę.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Przełóż purée na talerz, dodaj sałatkę z fasolki i pomidorów oraz kotlecika. Udekoruj całość natką pietruszki

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

4 osób

50 min

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

lasagne rolowana

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami

4 osób

35 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą

Grillowane żeberka z kukurydzą

4 osób

55 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min