
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
24 min
1. etap
zrobione
Cebulę zeszklij w rondelku przez około 10 minut, ale nie zrumień jej. Dorzuć kiszoną kapustę, wlej cydr i duś pod przykryciem przez 5 minut na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obrane szalotki wrzuć na roztopiony tłuszcz do drugiego rondelka i podgrzewaj przez 5 minut, nie przyrumieniając ich. Wsyp cukier, dopraw i pozwól im się skarmelizować. Następnie wlej czerwone wino i redukuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Odwracaj szalotki co jakiś czas. Sos powinien się zagęścić, a szalotki zmięknąć.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W tym czasie na gorącej patelni przygotuj 4 steki z sandacza: opiekaj je na tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Podając, ułóż sandacza na warstwie kapusty, dorzuć szalotki i skrop całość sosem. Udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min