
Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Ryż przełóż do miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Formuj placuszki o średnicy ok. 10 cm, grube na wysokość jednego palca. Piecz je na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na średnim ogniu ok. 2 min z jednej strony. Zdejmując z patelni, połóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wstaw do nagrzanego piekarnika (70°C), żeby pozostały ciepłe.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Mięso z kurczaka, czosnek, cebulę, kolendrę, sos rybny, żółtka i imbir wymieszaj w misce.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Pokrusz makaron ryżowy i wsyp do głębokiego naczynia.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Z mięsa uformuj klopsiki, obtocz je w makaronie ryżowym i usmaż w woku lub frytkownicy na złoty kolor.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podgrzej sos słodko-kwaśny na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dodaj do niego czosnek. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Klopsiki serwuj gorące z placuszkami ryżowymi. Sos podaj osobno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min