Tarta prowansalska
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Piekarnik podgrzej do 200°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
A może coś zupełnie innego?
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min