Tarta prowansalska
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Piekarnik podgrzej do 200°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
A może coś zupełnie innego?
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min