Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grapefruitem
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grapefruitem

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem

danie dla 4 osób

czas przygotowania
20 min

czas przyrządzenia
5 min

1. etap

zrobione

Umyj jednego grejpfruta i pokrój go na 4 grube plastry. Drugiego obierz ze skórki i wyciśnij sok.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Na patelni rozgrzej 50 g masła z miodem, a gdy miód zacznie się karmelizować, włóż plastry grejpfruta i opiecz po minucie z każdej strony. Następnie wyjmij je i odłóż na talerz.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Na tej samej patelni zrumień małże po 2 minuty z każdej strony. Odłóż je na talerz, zaś na patelnię wlej wino, sok i dorzuć startą skórkę grejpfruta. Zagotuj przez 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Przed podaniem dorzuć resztę masła do sosu i dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Małże ułóż na plastrach grejpfruta, skrop sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Rada: Małże Św. Jakuba podane z zieloną sałatą będą doskonałym daniem głównym.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Inny wariant: Grejpfruty możesz zastąpić pomarańczami lub klementynkami.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min

Dyniowy krem z łososiem

4 osób

30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

4 osób

30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

4 osób

40 min