
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Umyj jednego grejpfruta i pokrój go na 4 grube plastry. Drugiego obierz ze skórki i wyciśnij sok.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni rozgrzej 50 g masła z miodem, a gdy miód zacznie się karmelizować, włóż plastry grejpfruta i opiecz po minucie z każdej strony. Następnie wyjmij je i odłóż na talerz.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na tej samej patelni zrumień małże po 2 minuty z każdej strony. Odłóż je na talerz, zaś na patelnię wlej wino, sok i dorzuć startą skórkę grejpfruta. Zagotuj przez 5 minut, mieszając drewnianą łyżką.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przed podaniem dorzuć resztę masła do sosu i dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i szczyptą chili.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Małże ułóż na plastrach grejpfruta, skrop sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rada: Małże Św. Jakuba podane z zieloną sałatą będą doskonałym daniem głównym.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Inny wariant: Grejpfruty możesz zastąpić pomarańczami lub klementynkami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min