Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem

danie dla 1 osób

czas przygotowania
50 min

czas przyrządzenia
20 min

1. etap

zrobione

Kurczaka zamarynuj przez 30 minut w marynacie z soku z cytryn, 2 łyżek oliwy z oliwek, pokruszonego listka laurowego i rozgniecionego ząbka czosnku.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Jedną z cytryn obierz tak, by uzyskać cieniutkie wstążeczki z żółtej części skórki (tzw. "zest" z jęz. ang.). Zanurz je w zimnej wodzie, doprowadź do wrzenia i gotuj przez dwie minuty. Następnie wypłucz w zimnej wodzie, odsącz. Posiekaj skórkę, kapary, ząbek czosnku, czerwony pieprz i natkę pietruszki. Podgrzej wszystko w rondlu razem z czterema łyżkami oliwy.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Zagotuj posoloną wodę z listkiem laurowym i przez 20 minut gotuj w niej ryż.
Mięso kurczaka odsącz i nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami cytryny. Następnie zrumień szaszłyki przez około 10 minut w piekarniku z grillem lub na patelni grillowej.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Na talerzach ułóż ryż, na nim zaś szaszłyki. Polej sosem z kaparami i skórką cytryny i podaj od razu, by nie wystygło.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

2 osoby

45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

4 osób

145 min

grillowane szaszłyki z kurczaka

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 osób

46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

4 osób

60 min