![Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/54_pieczona_kaczka_z_sosem_z_grzybow_i_bialej_rzodkwi-2048x1365.jpg)
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
danie dla 4 osób
czas przygotowania
45 min
czas
przyrządzenia
100 min
Na farsz
10 dag mielonego mięsa wieprzowego
posiekane listki z 1 gałązki szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól i pieprz
Na kaczkę
10 dag boczku pokrojonego w małe kawałki
tłuszcz do smażenia
250 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Na sos
1 biała rzodkiew pokrojona w słupki
1 mały słoik cebulki marynowanej
3 pieczarki pokrojone w plasterki
1 gałązka pietruszki - posiekana
tłuszcz do smażenia
sól
1. etap
zrobione
Aby przygotować farsz, połącz w misce wątróbkę, cebulę, mielone mięso i żółtka.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dodaj posiekaną szałwię i natkę pietruszki, majeranek oraz pieprz i sól. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Kaczkę natrzyj dobrze w środku solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wypełnij jej wnętrze farszem, a następnie zaszyj kuper i szyję. Natrzyj ją pieprzem i solą z zewnątrz.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do dużego rondla (typu cocotte) z odrobiną zimnego tłuszczu wrzuć boczek i podpraż go lekko, a potem włóż kaczkę i zrumień ją na złoto ze wszystkich stron przez 20-30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wyjmij na chwilę z rondla kaczkę i boczek, wylej tłuszcz i znów umieść w nim mięso z boczkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Dolej wino i bulion, nakryj i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj sos.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz na patelni.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Wrzuć rzodkiew i podgrzewaj na mocnym płomieniu przez 3-4 minuty.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dodaj marynowaną cebulkę, a za chwilę cukier puder. Gdy warzywa się zrumienią na złoto, przełóż je do miski.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Pieczarki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, posól lekko i podsmaż.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Następnie dodaj kurki i również je podsmaż. Przełóż grzyby do miski z warzywami.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Upieczoną kaczkę wyjmij z rondla i przykryj folią aluminiową.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Usuń z naczynia nadmiar tłuszczu, ktory wytopił się z kaczki i postaw je na ogniu.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Dodaj przygotowane grzyby i warzywa oraz liść laurowy. Gotuj przez ok.10 minut.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Następnie zabiel sos śmietaną.
zaznacz jako zrobione
18. etap
zrobione
Dopraw go solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Kaczkę podawaj z warzywami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/70-Sajgonki-z-Sajgonu-1365x2048.jpg)
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/73_pierozki_z_kurczakiem_w_rosole-1365x2048.jpg)
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/58_gesia_piers_z_grilla_na_salatce_z_fasolki-1365x2048.jpg)
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/37_perliczka_w_cydrze_cydr_zapiekanka_kalafior-1365x2048.jpg)
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/85-panierowane-eskalopki-z-indyka-z-ziemniaczanym-puree...-1365x2048.jpg)
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/30_duszona_fasola_po_wlosku-1365x2048.jpg)
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/18_dorsz_ryba_soczewica_swiezy_szpinak-1365x2048.jpg)
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/2_malze_swietego_jakuba_karmelizowany_grejpfrut-1365x2048.jpg)
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/61_sernik_na_zimno_z_kwiatami_i_karmelem-1365x2048.jpg)
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/09/102_salatka_z_grillowanych_szparagow_z_parmezanem_i_jajkiem_na-poltwardo-1365x2048.jpg)
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/26_jajko_po_meksykansku-1365x2048.jpg)
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/84_salatka_z_kurczakiem_i_melonem_z_grilla-1365x2048.jpg)
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/35_krem_migdalowy_kiwi_bazylia-1365x2048.jpg)
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min