1. etap

zrobione

Aby przygotować farsz, połącz w misce wątróbkę, cebulę, mielone mięso i żółtka.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Dodaj posiekaną szałwię i natkę pietruszki, majeranek oraz pieprz i sól. Wymieszaj. 

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Kaczkę natrzyj dobrze w środku solą i pieprzem.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wypełnij jej wnętrze farszem, a następnie zaszyj kuper i szyję. Natrzyj ją pieprzem i solą z zewnątrz.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Do dużego rondla (typu cocotte) z odrobiną zimnego tłuszczu wrzuć boczek i podpraż go lekko, a potem włóż kaczkę i zrumień ją na złoto ze wszystkich stron przez 20-30 minut.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Wyjmij na chwilę z rondla kaczkę i boczek, wylej tłuszcz i znów umieść w nim mięso z boczkiem.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Dolej wino i bulion, nakryj i wstaw na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

W tym czasie przygotuj sos.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Rozgrzej tłuszcz na patelni.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Wrzuć rzodkiew i podgrzewaj na mocnym płomieniu przez 3-4 minuty.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Dodaj marynowaną cebulkę, a za chwilę cukier puder. Gdy warzywa się zrumienią na złoto, przełóż je do miski.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Pieczarki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, posól lekko i podsmaż.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Następnie dodaj kurki i również je podsmaż. Przełóż grzyby do miski z warzywami.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Upieczoną kaczkę wyjmij z rondla i przykryj folią aluminiową.

zaznacz jako zrobione

15. etap

zrobione

Usuń z naczynia nadmiar tłuszczu, ktory wytopił się z kaczki i postaw je na ogniu.

zaznacz jako zrobione

16. etap

zrobione

Dodaj przygotowane grzyby i warzywa oraz liść laurowy. Gotuj przez ok.10 minut.

zaznacz jako zrobione

17. etap

zrobione

Następnie zabiel sos śmietaną.

zaznacz jako zrobione

18. etap

zrobione

Dopraw go solą i pieprzem, posyp posiekaną natką. Kaczkę podawaj z warzywami.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

2 osoby

45 min

grillowane szaszłyki z kurczaka

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 osób

46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

4 osób

60 min