
Grillowane szaszłyki z kurczaka
danie dla 4 osób
czas przygotowania
40 min
czas
przyrządzenia
6 min
2 piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego, pokrojonego w grubą kostkę
Marynata:
4 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka posiekanego swieżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej trybuli ogrodowej
1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
starta skórka z jednej cytryny
5 łyżek tłuszczu do smażenia
200 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz
Sałata:
połowa papryki pokrojonej w drobną kostkę
1. etap
zrobione
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i włóż do niej kurczaka. Odstaw do lodówki na minimum pól godziny.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj sałatkę - wymieszaj wszystkie składniki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej grilla do 200°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zamarynowanego kurczaka powbijaj na szpikulce i grilluj z każdej strony ok. 2 - 3 minuty. Możesz kurczaka podlewać marynatą w trakcie grillowania.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Gotowe szaszłyki układaj na talerzu razem z sałatką. Możesz delikatnie szaszłyki skropić pozostałą marynatą i posypać posiekanymi orzechami brazylijskimi.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Chili con carne
4 osób
50 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min