Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
danie dla 8 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
140 min
1. etap
zrobione
Obierz ananasa. Miąższ pokrój w spore kostki, włóknisty rdzeń wyrzuć. Zbierz natomiast cały sok, który wypłynie i zmiksuj go z częścią (objętość 1 filiżanki) pokrojonego w kostki ananasa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Mięso pokrój w dużą kostkę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na 16 patyczków do szaszłyków nabij na przemian mięso i kawałki ananasa, następnie ułóż je w głębokim naczyniu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotuj marynatę, mieszając zmiksowanego ananasa z papryczką, ziołami, sokiem z cytryny, cukrem i oliwą.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wylej ją na szaszłyki i wstaw naczynie do lodówki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po godzinie obróć szaszłyki o 180 stopni i pozostaw w lodówce na kolejną godzinę.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Osusz szaszłyki ręcznikiem papierowym i upiecz na grillu po 6 minut z każdej strony. Posól.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj z ryżem posypanym szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
A może coś zupełnie innego?
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min