
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
danie dla 8 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
140 min
1. etap
zrobione
Obierz ananasa. Miąższ pokrój w spore kostki, włóknisty rdzeń wyrzuć. Zbierz natomiast cały sok, który wypłynie i zmiksuj go z częścią (objętość 1 filiżanki) pokrojonego w kostki ananasa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Mięso pokrój w dużą kostkę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na 16 patyczków do szaszłyków nabij na przemian mięso i kawałki ananasa, następnie ułóż je w głębokim naczyniu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotuj marynatę, mieszając zmiksowanego ananasa z papryczką, ziołami, sokiem z cytryny, cukrem i oliwą.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wylej ją na szaszłyki i wstaw naczynie do lodówki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po godzinie obróć szaszłyki o 180 stopni i pozostaw w lodówce na kolejną godzinę.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Osusz szaszłyki ręcznikiem papierowym i upiecz na grillu po 6 minut z każdej strony. Posól.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj z ryżem posypanym szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
A może coś zupełnie innego?

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min