
Sajgonki z Sajgonu
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
10 min
5 dag mięsa z piersi kurczaka – drobno posiekanego
5 dag mięsa wieprzowego – drobno posiekanego
5 dag czarnych grzybów np. shiitake - namoczonych
10 dag makaronu ryżowego nitki (sparzonego i pokrojonego)
5 dag kiełków soi - pokrojonych
listki z 1 małego pęczka kolendry - posiekane
8 płatów makaronu ryżowego do sajgonek
liście sałaty maślanej do dekoracji
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Kierując się instrukcją producenta, przygotuj płaty ciasta ryżowego.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Do miski włóż posiekane mięso wieprzowe i drobiowe, krewetki, namoczone grzyby, makaron ryżowy, kiełki fasoli, czosnek, cebulę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Następnie wbij jajko i ponownie wymieszaj całość.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na każdy płat ciasta ryżowego nałóż łyżeczkę farszu, spłaszcz lekko. Boki ciasta zawiń do środka, by jeden nachodził na drugi, a następnie zwiń dość ściśle.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W woku rozgrzej mocno tłuszcz. Powinno być go tyle, by sajgonki mogły zanurzyć się do połowy. Zrumień sajgonki z obu stron. Odsącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Jedz sajgonki zawinięte w liść sałaty, maczając je w sosie rybnym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min