Szpinakowa frittata z kozim serem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
30 min
Na frittatę
20 dag boczku bez skórki pokrojonego w kostkę
10 dag koziego sera w roladce, pokrojonego w krążki
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sałatkę
sól
1. etap
zrobione
Zagotuj posoloną wodę i sparz w niej szpinak przez 5-8 minut, po czym odsącz go dokładnie, pokrój drobno i przełóż do miski.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrojonego pora gotuj przez 5 minut, następnie odsącz i dodaj do szpinaku.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Boczek wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i smaż, aż stanie się chrupiący. Na ręczniku papierowym usuń z niego nadmiar tłuszczu, a potem również dodaj do miski.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jajka wybij do miseczki, popieprz, posól, rozmąć i przelej do pozostałych składników.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dopraw wszystko startą gałką muszkatołową i wymieszaj, a następnie wylej na patelnię z odrobiną tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Na wierzchu ułóż krążki koziego sera i podpiekaj na małym ogniu przez 20 minut.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Po tym czasie wstaw patelnię na 5 minut do piekarnika z włączonym grillem, by zrumienić wierzch omletu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie przełóż go na talerz.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Świeży ser kozi rozgnieć widelcem, wymieszaj z posiekaną miętą i posmaruj nim frittatę tam, gdzie nie było krążków sera.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Przygotuj vinaigrette z oliwy, białego octu winnego, musztardy i soli.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Wymieszaj w misce rukolę, kiełki oraz posiekaną cebulę i polej je sosem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min