
Tiramisu z kajmakiem i mango
danie dla 6 osób
czas przygotowania
20 min
czas
chłodzenia
120 min
1. etap
zrobione
Na patelni roztop masło. Wrzuć pokrojone w kostkę mango i dodaj łyżkę masy kajmakowej. Podgrzewaj przez 5 minut na średnim ogniu. Odstaw, by wystygło.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W tym czasie oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki, żółtka zaś utrzyj z cukrem, aż staną się niemal białe. Dodaj resztę masy kajmakowej i mascarpone, ubijając energicznie.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Z białek ubij sztywną pianę, a następnie połącz ją delikatnie z masą z żółtek i mascarpone.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Herbatniki pokrusz na drobne kawałki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na dno szklanych pucharków nałóż mango, przykryj je połowę masy z mascarpone, posyp pokruszonymi herbatnikami i zakończ masę z mascarpone.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min