Zapiekanka z dorsza i szpinaku
danie dla 6 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
25 min
1. etap
zrobione
Duży szpinak oczyść z ogonków (jeśli masz szpinak baby, nie musisz tego robić).
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż szpinak przez jakieś 2 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie odsącz go z tłuszczu, wyciśnij i pokrój dość grubo (tylko jeśli jest duży).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 210°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W garnku podgrzej mleko. Gdy jego powierzchnia zacznie drgać, na 5 minut włóż do niego dorsza i utrzymuj tę temperaturę. Następnie wyjmij rybę, odsącz ją i zdejmij z niej skórę. Mleko zachowaj.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Rozpuść 30 g masła w rondlu. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i znów postaw na delikatnym płomieniu na 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlej przecedzone uprzednio mleko, mieszaj, podgrzewając, aż sos zgęstnieje. Połącz z żółtkiem. Posól, dodaj gałkę muszkatołową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Zamieszaj. Dołóż szpinak i rozdrobnionego dorsza. Zamieszaj ponownie.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj warstwą tartego sera i włóż na 20 minut do piekarnika.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zapiekankę podaj z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
A może coś zupełnie innego?
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Tarta prowansalska
4 osób
60 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min