Zapiekanka z dorsza i szpinaku
Zapiekanka z dorsza i szpinaku

Zapiekanka z dorsza i szpinaku

danie dla 6 osób

czas przygotowania
30 min

czas przyrządzenia
25 min

1. etap

zrobione

Duży szpinak oczyść z ogonków (jeśli masz szpinak baby, nie musisz tego robić).

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż szpinak przez jakieś 2 minuty.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Następnie odsącz go z tłuszczu, wyciśnij i pokrój dość grubo (tylko jeśli jest duży).

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Nastaw piekarnik na 210°C.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

W garnku podgrzej mleko. Gdy jego powierzchnia zacznie drgać, na 5 minut włóż do niego dorsza i utrzymuj tę temperaturę. Następnie wyjmij rybę, odsącz ją i zdejmij z niej skórę. Mleko zachowaj.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Rozpuść 30 g masła w rondlu. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i znów postaw na delikatnym płomieniu na 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie wlej przecedzone uprzednio mleko, mieszaj, podgrzewając, aż sos zgęstnieje. Połącz z żółtkiem. Posól, dodaj gałkę muszkatołową, sok z cytryny i pieprz cayenne. Zamieszaj. Dołóż szpinak i rozdrobnionego dorsza. Zamieszaj ponownie.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj warstwą tartego sera i włóż na 20 minut do piekarnika.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Zapiekankę podaj z zieloną sałatą.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min

Dyniowy krem z łososiem

4 osób

30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

4 osób

30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

4 osób

40 min