
Karp po laotańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
20 min
2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
20 dag zielonej fasoli szparagowej lub surowej „fasoli kilometrowej”, pokrojonej na kawałki
1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
3 ostre papryczki chili bez pestek (np. „oko ptaka”)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
tłuszcz do smażenia
1. etap
zrobione
Posól filety. Nie musisz doprawiać ich pieprzem, bo chili doda ostrości.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz. Jeśli tłuszcz nie będzie dostatecznie gorący, ryba przywrze do dna.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie przełóż filety na talerz. Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty. Zeszklij ją. Następnie dorzuć fasolkę i galangal. Podsmaż, aż fasola będzie „al dente”.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty. Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej sos ostrygowy. Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona. Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry ( w całości lub grubo pokrojone).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Chili con carne
4 osób
50 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min