Jajka po meksykańsku
danie dla 4 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
40 min
6 dużych dojrzałych pomidorów (obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki)
1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej
1 świeża papryczka „oko ptaka” lub inna ostra
odrobina tłuszczu do smażenia
100 ml wody
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przez około 3 minuty zrumień cebulę i paprykę, ciągle mieszając.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zmniejsz ogień i dorzuć czosnek, pomidory i pokrojoną papryczkę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posól, popieprz, posłódź odrobinę i dodaj wodę. Przykryj i gotuj na delikatnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 200°C.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podgrzej tortille na patelni bez tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Sos pomidorowy przełóż do czterech małych kokilek do zapiekania. Do każdej z nich wbij następnie jajko.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Zapiecz w piekarniku przez 15 minut, aż białka i żółtka się zetną.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Posól, popieprz i posyp kolendrą. Podawaj z ciepłymi tortillami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
A może coś zupełnie innego?
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min