
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Zagotuj litr posolonej wody. Ugotuj w niej szparagi (5 minut), odsącz je i schłódź w zimnej wodzie, by były jędrne.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj wodę i ugotuj jajka przez 6-8 minut w zależności od ich wielkości.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szczypiorek posiekaj, połowę wymieszaj z serkiem wiejskim.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do salaterki wlej ocet balsamiczny i oliwę, dołóż połowę musztardy, posól i popieprz. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do sosu wrzuć pokrojony seler, szpinak oraz kiełki i wymieszaj. Na sałatce ułóż jajka, szparagi i serek wiejski. Posyp ziarnami gorczycy z musztardy i szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Podaj od razu, najlepiej z kromką chleba.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min