Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Zagotuj litr posolonej wody. Ugotuj w niej szparagi (5 minut), odsącz je i schłódź w zimnej wodzie, by były jędrne.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj wodę i ugotuj jajka przez 6-8 minut w zależności od ich wielkości.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wystudź w zimnej wodzie, obierz i przekrój na pół.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szczypiorek posiekaj, połowę wymieszaj z serkiem wiejskim.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do salaterki wlej ocet balsamiczny i oliwę, dołóż połowę musztardy, posól i popieprz. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do sosu wrzuć pokrojony seler, szpinak oraz kiełki i wymieszaj. Na sałatce ułóż jajka, szparagi i serek wiejski. Posyp ziarnami gorczycy z musztardy i szczypiorkiem.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Podaj od razu, najlepiej z kromką chleba.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min