Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną

danie dla 4 osób

czas przygotowania
15 min

czas przyrządzenia
5 min

1. etap

zrobione

Do garnka z niewielką ilością wody wsyp cukier i podgrzewaj. Nie mieszaj, a jedynie potrząsaj garnkiem od czasu do czasu, aż do uzyskania jasnego karmelu. Dorzuć migdały, zamieszaj, a następnie wylej wszystko na papier pergaminowy. Wystudź, aby otrzymać coś, co we Francji cukiernicy nazywają nougatine.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Zagotuj mleko ze śmietanką, dorzuć krówki i mieszaj, aż się dokładnie rozpuszczą.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Otrzymany krem przelej do 4 wysokich szklanek i wstaw do lodówki, by się schłodził.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

W tym czasie rozkrusz nougatine najdrobniej jak potrafisz oraz ubij 200 ml śmietanki.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Gdy krem będzie juz zimny, wsyp do szklanek rozdrobnioną nougatine i przy pomocy worka cukierniczego przykryj wszystko bitą śmietaną.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Deser podawaj ze słomką.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach

2 osoby

25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym

4 osób

16 min

tartaletki

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami

4 osób

60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem

6 osób

405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami

Brownies z bitą śmietaną i owocami

6 osób

50 min

Karaibski deser bananowy

Karaibski deser bananowy

4 osób

15 min

Brzoskwiniowy flan

Brzoskwiniowy flan

6 osób

75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem

Daktylowa pychota z karmelowym sosem

6 osób

80 min