
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
5 min
Na krem z krówek
Na chrupiącą bitą śmietanę
1. etap
zrobione
Do garnka z niewielką ilością wody wsyp cukier i podgrzewaj. Nie mieszaj, a jedynie potrząsaj garnkiem od czasu do czasu, aż do uzyskania jasnego karmelu. Dorzuć migdały, zamieszaj, a następnie wylej wszystko na papier pergaminowy. Wystudź, aby otrzymać coś, co we Francji cukiernicy nazywają nougatine.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zagotuj mleko ze śmietanką, dorzuć krówki i mieszaj, aż się dokładnie rozpuszczą.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Otrzymany krem przelej do 4 wysokich szklanek i wstaw do lodówki, by się schłodził.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W tym czasie rozkrusz nougatine najdrobniej jak potrafisz oraz ubij 200 ml śmietanki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Gdy krem będzie juz zimny, wsyp do szklanek rozdrobnioną nougatine i przy pomocy worka cukierniczego przykryj wszystko bitą śmietaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Deser podawaj ze słomką.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min