Tarta z pomidorami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
60 min
czas
chłodzenia
30 min
Na ciasto
2 łyżki wody
1 łyżeczka soli
Na farsz
5 pomidorów w różnych kolorach
40 g żółtego sera typu Mature Cheddar
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Przygotuj ciasto na tartę. Mąkę, oregano i sól wsyp do miski. Zrób dołek i wrzuć do niego masło, wlej wodę i 2 żółtka.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Ugnieć składniki i dokładnie wyrób ciasto, by masło doskonale połączyło się z mąką.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki przynajmniej na 45 minut (jeśli bardzo się spieszysz, włóż ciasto na kwadrans do zamrażarki).
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokrojone w plasterki pomidory połóż na kratce, posól i odstaw na 30 minut, by oddały nadmiar wody. Osusz je następnie recznikiem papierowym.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Zetrzyj ser: część na drobnych oczkach tarki, część na grubszych.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do miski wlej śmietanę, wbij jajka i wsyp ser.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Dodaj drobno posiekany tymianek i bazylię oraz 2 łyżki musztardy. Posól, popieprz i wymieszaj składniki.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Nastaw piekarnik na 200°C (funkcja góra-dół).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by powstał okrągły placek, gruby na 1 centymetr.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Formę do pieczenia tarty wyłóż rozwałkowanym ciastem. Nakłuj je widelcem, przykryj papierem pergaminowym i zasyp, np. fasolą.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Piecz przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Następnie wyjmij z piekarnika, usuń fasolę i pergamin, zaś na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę i ułóż na niej pomidory.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika na 20-30 minut.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Przed podaniem udekoruj tartę listkami bazylii i tymiankiem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min