1. etap

zrobione

Przygotuj ciasto na tartę. Mąkę, oregano i sól wsyp do miski. Zrób dołek i wrzuć do niego masło, wlej wodę i 2 żółtka.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Ugnieć składniki i dokładnie wyrób ciasto, by masło doskonale połączyło się z mąką.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki przynajmniej na 45 minut (jeśli bardzo się spieszysz, włóż ciasto na kwadrans do zamrażarki).

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

W tym czasie przygotuj nadzienie. Pokrojone w plasterki pomidory połóż na kratce, posól i odstaw na 30 minut, by oddały nadmiar wody. Osusz je następnie recznikiem papierowym.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Zetrzyj ser: część na drobnych oczkach tarki, część na grubszych.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Do miski wlej śmietanę, wbij jajka i wsyp ser.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Dodaj drobno posiekany tymianek i bazylię oraz 2 łyżki musztardy. Posól, popieprz i wymieszaj składniki.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Nastaw piekarnik na 200°C (funkcja góra-dół).

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, by powstał okrągły placek, gruby na 1 centymetr.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Formę do pieczenia tarty wyłóż rozwałkowanym ciastem. Nakłuj je widelcem, przykryj papierem pergaminowym i zasyp, np. fasolą.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Piecz przez 10 minut.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Następnie wyjmij z piekarnika, usuń fasolę i pergamin, zaś na ciasto wylej przygotowaną wcześniej masę i ułóż na niej pomidory.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Wstaw do piekarnika na 20-30 minut.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Przed podaniem udekoruj tartę listkami bazylii i tymiankiem.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Tarta prowansalska

Tarta prowansalska

4 osób

60 min

Tarta z suszonymi pomidorami

Tarta z suszonymi pomidorami

6 osób

45 min