Pilaw z quinoa z rybą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
4 filety z białej ryby (np. sola, dorsz)
1 koszyczek pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Składniki na pesto:
sól, pieprz
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pomidory włóż do naczynia do zapiekania, posyp solą , pieprzem, tymiankiem, skrop łyżką oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Odmierz 2,5 raza więcej wody niż stanowi objętość ryżu i quinoą. Zagotuj ją.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
W rondlu rozgrzej odrobinę tłuszczu i zrumień cebulę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dodaj pokrojony seler naciowy i czosnek, następnie orzeszki piniowe, wreszcie kminek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Mieszaj na ogniu przez około 2 minuty. Wsyp ryż z quinoą i smaż, mieszając, jeszcze 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej odmierzoną wcześniej wodę. Posól i popieprz. Gotuj 20 minut na średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Zgaś ogień, pozostaw na 5 minut, spulchnij widelcem.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dodaj pomidory.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Składniki na pesto zmiksuj, ale nie na gładko.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Posolone i oprószone pieprzem filety ryby upiecz w piekarniku przez ok. 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Upieczoną rybę polej pesto i podaj z pilawem z quinoą.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?
Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min