Japońska tempura z kwiatów cukinii
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtko i szczyptę soli. Powoli wlewaj wodę i mieszaj ciasto pałeczkami, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zanurz warzywa w cieście i smaż w gorącym oleju (160-180°C) ok. 2 - 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wyjmij i połóż na chwilę na ręczniku papierowym, lub na kratce aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Do gorącego tłuszczu na chwilę wrzuć natkę pietruszki, odsącz z tłuszczu, posól i udekoruj nią tempurę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
A może coś zupełnie innego?
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min