
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
danie dla 2 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Pokrojone gruszki włóż do miski i polej sokiem z cytryny, lekko wymieszaj. Oprósz cynamonem, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na zimną patelnię wysyp posiekany piernik i postaw ją na średni płomień. Upraż piernik bez tłuszczu ze wszystkich stron, by wysuszyć go i wzmocnić aromat przypraw. Uważaj, by nie przypalić. Następnie posiekaj piernik raz jeszcze.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Ser wymieszaj z imbirem oraz brązowym cukrem i utrzyj na gładko.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na dnie pucharka lub szklanki ułóż warstwę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego. Potrząśnij, by ser się wyrównał. Przykryj warstwą gruszek. Wsyp pokruszony piernik, tworząc trzecią warstwę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Wierzch udekoruj serkiem. Połóż na nim plasterek marynowanego imbiru.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Kilka imbirowych płatków pokrój w paski o szerokości 1 cm i ułóż je tak, by końce kolejnych kawałków zachodziły na poprzednie, tworząc jeden długi pasek. Zroluj go ściśle w różyczkę i ustaw na płatku imbiru w pucharku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min