Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
danie dla 2 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
5 min
1. etap
zrobione
Pokrojone gruszki włóż do miski i polej sokiem z cytryny, lekko wymieszaj. Oprósz cynamonem, wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Na zimną patelnię wysyp posiekany piernik i postaw ją na średni płomień. Upraż piernik bez tłuszczu ze wszystkich stron, by wysuszyć go i wzmocnić aromat przypraw. Uważaj, by nie przypalić. Następnie posiekaj piernik raz jeszcze.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Ser wymieszaj z imbirem oraz brązowym cukrem i utrzyj na gładko.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na dnie pucharka lub szklanki ułóż warstwę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego. Potrząśnij, by ser się wyrównał. Przykryj warstwą gruszek. Wsyp pokruszony piernik, tworząc trzecią warstwę.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Powtórz układanie warstw w tej samej kolejności. Wierzch udekoruj serkiem. Połóż na nim plasterek marynowanego imbiru.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Kilka imbirowych płatków pokrój w paski o szerokości 1 cm i ułóż je tak, by końce kolejnych kawałków zachodziły na poprzednie, tworząc jeden długi pasek. Zroluj go ściśle w różyczkę i ustaw na płatku imbiru w pucharku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min