
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
40 min
czas
przyrządzenia
20 min
200 g pokrojonych owoców: maliny, borówki, truskawki
Na ciasto:
100 g zmielonych orzechów laskowych
120 g przesianej mąki pszennej
szczypta soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka zimnej wody
Na krem:
1. etap
zrobione
Zagnieć ciasto, na samym końcu dodaj zimną wodę. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Delikatnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremki, zrób małe dziurki widelcem, a następnie nałóż krem. Wstaw do piekarnika na 10 - 12 minut w temperaturze 180°.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Na podpieczone tartaletki nałóż owoce i wstaw jeszcze do piekarnika na następne 10 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Upieczone tartaletki posyp cukrem pudrem i udekoruj listkiem mięty.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min