Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
10 min
na sałatkę
sól, pieprz czarny z młynka
4 jajka ugotowane na półtwardo
100 g wędzonego boczku, pociętego na paseczki
200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
na sos vinaigrette z szalotką
60 ml (1/4 filiżanki) oliwy z oliwek
60 ml (1/4 filiżanki) octu balsamicznego
1-2 posiekane szalotki francuskie
sól, pieprz czarny z młynka
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik (funkcja grill) do 230°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wszystkie składniki na vinaigrette dokładnie wymieszaj w miseczce i odstaw.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Młodych, cienkich szparagów nie musisz obierać, jednak większe sztuki powinno się obrać, by nie były włókniste po ugotowaniu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Odetnij dolną część szparagów, rozłóż je na blasze i polej łyżką oliwy z oliwek.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Posól, popieprz i wymieszaj, by dokładnie pokryły się oliwą. Włóż szparagi do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmij i odłóż, by przestygły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Zagotuj wodę i włóż jajka. Gotuj je dokładnie 5 minut 30 sekund od momentu, gdy woda ponownie zawrze.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Następnie wyjmij, ochłódź w zimnej wodzie i delikatnie obierz.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Na patelni przyrumień paseczki boczku. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Szparagi pokrój na kawałki po 3 - 4 cm.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min
Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min