
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
10 min
na sałatkę
sól, pieprz czarny z młynka
4 jajka ugotowane na półtwardo
100 g wędzonego boczku, pociętego na paseczki
200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
na sos vinaigrette z szalotką
60 ml (1/4 filiżanki) oliwy z oliwek
60 ml (1/4 filiżanki) octu balsamicznego
1-2 posiekane szalotki francuskie
sól, pieprz czarny z młynka
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik (funkcja grill) do 230°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wszystkie składniki na vinaigrette dokładnie wymieszaj w miseczce i odstaw.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Młodych, cienkich szparagów nie musisz obierać, jednak większe sztuki powinno się obrać, by nie były włókniste po ugotowaniu.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Odetnij dolną część szparagów, rozłóż je na blasze i polej łyżką oliwy z oliwek.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Posól, popieprz i wymieszaj, by dokładnie pokryły się oliwą. Włóż szparagi do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmij i odłóż, by przestygły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Zagotuj wodę i włóż jajka. Gotuj je dokładnie 5 minut 30 sekund od momentu, gdy woda ponownie zawrze.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Następnie wyjmij, ochłódź w zimnej wodzie i delikatnie obierz.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Na patelni przyrumień paseczki boczku. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Szparagi pokrój na kawałki po 3 - 4 cm.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
A może coś zupełnie innego?

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min