Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli

danie dla 4 osób

czas przygotowania
20 min

czas przyrządzenia
40 min

1. etap

zrobione

Mięso perliczki podziel, odkrój udka i piersi. Korpus wykorzystaj, by przygotować szybki bulion, którego użyjesz do duszenia mięsa.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

W tym celu obierz i pokrój na mniejsze kawałki seler naciowy, marchewkę i cebulę, przesmaż je przez chwilę, po czym dodaj korpus z perliczki i zalej wszystko zimną wodą. Gotuj ok. 40 min.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Do rozgrzanego tłuszczu dodaj boczek. Obsmaż mięso perliczki.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wlej cydr i połowę bulionu (resztę możesz zużyć do zapiekanki kalafiorowej). Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Następnie dodaj połowę winogron i orzechów. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Jeśli sosu jest zbyt dużo, zredukuj go, a następnie zabiel śmietaną. Przed podaniem dodaj resztę winogron.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Perliczkę serwuj polaną sosem i posypaną orzechami.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

W lekko posolonej wodzie ugotuj przez 10 minut różyczki kalafiora. Odcedź.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Następnie zrumień je lekko na odrobinie tłuszczu. Odstaw.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją, a potem oprósz mąką i upraż przez 3 minuty.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Mieszając cały czas, wlej bulion. Dopraw. Gotuj około 5 minut.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos się zagęści.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, ułóż w nim różyczki kalafiora i zalej sosem cebulowym.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Posyp bułką tartą i zapiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

zaznacz jako zrobione

15. etap

zrobione

Podawaj od razu!

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole

Pierożki z kurczakiem w rosole

4 osób

120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej

2 osoby

45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią

4 osób

145 min

grillowane szaszłyki z kurczaka

Grillowane szaszłyki z kurczaka

4 osób

46 min