Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
40 min
Na perliczkę:
1 perliczka podzielona na części
garść obranych orzechów włoskich
tłuszcz do smażenia
1,5 l wody
sól i pieprz
Na zapiekankę:
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Mięso perliczki podziel, odkrój udka i piersi. Korpus wykorzystaj, by przygotować szybki bulion, którego użyjesz do duszenia mięsa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
W tym celu obierz i pokrój na mniejsze kawałki seler naciowy, marchewkę i cebulę, przesmaż je przez chwilę, po czym dodaj korpus z perliczki i zalej wszystko zimną wodą. Gotuj ok. 40 min.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rozgrzanego tłuszczu dodaj boczek. Obsmaż mięso perliczki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wlej cydr i połowę bulionu (resztę możesz zużyć do zapiekanki kalafiorowej). Posól i popieprz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Następnie dodaj połowę winogron i orzechów. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Jeśli sosu jest zbyt dużo, zredukuj go, a następnie zabiel śmietaną. Przed podaniem dodaj resztę winogron.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Perliczkę serwuj polaną sosem i posypaną orzechami.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W lekko posolonej wodzie ugotuj przez 10 minut różyczki kalafiora. Odcedź.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Następnie zrumień je lekko na odrobinie tłuszczu. Odstaw.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Posiekaj drobno cebulę, zeszklij ją, a potem oprósz mąką i upraż przez 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Mieszając cały czas, wlej bulion. Dopraw. Gotuj około 5 minut.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos się zagęści.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem, ułóż w nim różyczki kalafiora i zalej sosem cebulowym.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Posyp bułką tartą i zapiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Podawaj od razu!
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
A może coś zupełnie innego?
Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min