
Chili con carne
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
35 min
1 kg czerwonej fasoli konserwowej
1 duża cebula lub 2 średnie – pokrojone w piórka
7 średnich pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę
1 szklanka koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
2 czerwone papryki pokrojone w drobną kosteczkę
1 średnia zielona ostra papryczka jalapeno – posiekana
1. etap
zrobione
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzuć wołowinę.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Mieszaj i rozcieraj mięso widelcem, by pozbyć się grudek.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Gdy będzie podprażone, przełóż je do miski. W garnku zaś zeszklij na odrobinie tłuszczu cebulę.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie dosyp pokrojoną paprykę i podgrzewaj przez kilka minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dorzuć czosnek oraz pomidory i mieszaj je drewnianą łyżką, aby się rozpadły.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dolej koncentrat pomidorowy i piwo.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Kiedy pomidory zmiękną, dorzuć papryczkę jalapeno i gotuj wszystko przez 5 minut.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie dołóż wcześniej przygotowaną wołowinę, dopraw kminkiem i łyżką oregano oraz łyżką chili (lub pieprzu Cayenne).
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wymieszaj składniki, przykryj garnek i duś przez pół godziny, aż mięso wchłonie sos pomidorowy.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj wówczas fasolę, nakryj garnek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Chili con carne podaj z plackami tortilli lub z chlebem. Będzie pyszne również odgrzane następnego dnia.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min