Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
4 min
1 zielona cukinia pokrojona w kostkę, bez pestek
1 żółta cukinia pokrojona w kostkę, bez pestek
4 pieczarki pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
Marynata:
sól i pieprz
Pesto kolendrowe:
pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Pokrojone warzywa i tofu nadziewaj na metalowe szpikulce lub wcześniej namoczone drewniane patyczki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i polej nią szaszłyki. Odstaw na godzinę.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do moździerza wsyp uprażone orzeszki i skrop je sokiem z limonki. Pomaltretuj je trochę i dodawaj po trochu: czosnek, oliwę, miód, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Szaszłyki grilluj ok. 3 - 4 minuty.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj z kolendrowym pesto i listkiem mięty do dekoracji.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Domowe frytki
1 osoba
35 min
A może coś zupełnie innego?
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
Tarta prowansalska
4 osób
60 min