
Domowe frytki
danie dla 1 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
10 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i umyj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrój frytki na 1 centymetrowe kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj je do wody i mocz przez 15 minut. Wyjmij.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zblanszuj frytki we frytkownicy w temperaturze 150°C przez 8 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Po 8 minutach wyjmij zblanszowane frytki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Tłuszcz do smażenia rozgrzej do 180°C i dodaj ponownie frytki. Smaż do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij frytki do miski wyłożonej papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Od razu po wyciągnięciu z frytkownicy, posól frytki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min