
Domowe frytki
danie dla 1 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
10 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i umyj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrój frytki na 1 centymetrowe kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj je do wody i mocz przez 15 minut. Wyjmij.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zblanszuj frytki we frytkownicy w temperaturze 150°C przez 8 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Po 8 minutach wyjmij zblanszowane frytki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Tłuszcz do smażenia rozgrzej do 180°C i dodaj ponownie frytki. Smaż do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij frytki do miski wyłożonej papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Od razu po wyciągnięciu z frytkownicy, posól frytki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min