
Domowe frytki
danie dla 1 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
10 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i umyj.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrój frytki na 1 centymetrowe kawałki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dodaj je do wody i mocz przez 15 minut. Wyjmij.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zblanszuj frytki we frytkownicy w temperaturze 150°C przez 8 minut.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Po 8 minutach wyjmij zblanszowane frytki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Tłuszcz do smażenia rozgrzej do 180°C i dodaj ponownie frytki. Smaż do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij frytki do miski wyłożonej papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Od razu po wyciągnięciu z frytkownicy, posól frytki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min