
Francuska zupa grochowa
danie dla 4 osób
czas przygotowania
30 min
czas
przyrządzenia
40 min
1. etap
zrobione
Umyty groch wsyp do sporego garnka i zalej wodą tak, by był nią pokryty. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu. Wypłucz w zimnej wodzie i odsącz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i wrzuć na chwilę wszystkie pokrojone warzywa, by lekko się zrumieniły.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Wlej bulion i dodaj groch. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. Potem włóż boczek i gotuj wszystko jeszcze przez pół godziny.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Następnie wyjmij mięso i odlej do kubeczka kilka łyżek wywaru z odrobiną grochu – posłużą do dekoracji.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Pozostałą zupę zmiksuj i gotuj jeszcze przez jakiś czas na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dopraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Pokrój boczek na paseczki, zrumień je na patelni, a następnie odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min