
Sałata z półgęskiem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
4 min
Na sałatę
200 g sałaty (rukola, roszponka, musztardowiec, liście botwinki)
2 gruszki pokrojone w cienkie plasterki
1 półgęsek pokrojony w cienkie plastry
Sos vinaigrette
2 łyżki octu z czerwonego wina
sól i pieprz
Galaretka z tokaju
1. etap
zrobione
Zacznij od przygotowania galaretki. W dużym rondlu zagotuj wino i podpal je, by pozbyć się alkoholu. Następnie dodaj cukier oraz szafran i podgrzewaj wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Zestaw z ognia i dodaj żelatynę. Rozpuść ją, mieszając.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Przelej płyn do prostokątnego naczynia i pozostaw na godzinę w lodówce, by zastygł.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotuj sos vinaigrette, mieszając w salaterce oliwę, ocet, sól i pieprz.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na dekoracyjnym talerzu rozłóż sałatę, skrop ją sosem vinaigrette i posyp natką pietruszki. Ułóż plasterki gruszki. Plastry półgęska zroluj i również ułóż je na sałacie.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Galaretkę pokrój w kostkę 1x1 cm i rozłóż na talerzu. Całość posyp orzechami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sałatka tajska z grillowanym łososiem
4 osób
21 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
A może coś zupełnie innego?

Chili con carne
4 osób
50 min

Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min