
Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
danie dla 6 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obrane ziemniaki wrzuć do gotującej wody na 10 minut (powinny dopiero zaczynać mięknąć).
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie wyjmij je, osusz i pokrój cienko krajalnicą lub odpowiednim ostrzem tarki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysmaruj masłem blaszkę o średnicy 18 cm. Jej dno pokryj częścią pokrojonych ziemniaków. Przypraw.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Posyp krążkami cebuli, następnie serem i tymiankiem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, cebuli, sera i tymianku. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników, kończąc na serze i przyprawach.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dociśnij całość (choć zapiekanka wydaje się gruba, zmniejszy objętość podczas pieczenia).
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wlej śmietanę.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika na 35 - 45 min.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Następnie wyjmij i pozostaw, by lekko ostygła.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Przełóż na talerz i pokrój na kawałki jak ciasto. Podawaj z kilkoma listkami sałaty.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Karp po laotańsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Zapiekanka z cykorii
4 osób
70 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min