Domowe chipsy
danie dla 1 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
3 min
1. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry 2-3 lub 4 mm.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Po pokrojeniu dodaj je od razu do miski z wodą, aby nie ściemniały oraz w celu pozbycia się skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po pokrojeniu wszystkich ziemniaków, przepłucz je ponownie pod bieżącą wodą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wysusz pokrojone ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Smaż ziemniaki we frytkownicy 3 minuty w temperaturze 160-170°C (lub w dużym garnku, w którym tłuszcz do smażenia będzie do połowy). W trakcie smażenia mieszaj ziemniaki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Po 3 minutach wyciągnij chipsy i odsącz nadmiar tłusczu na ręczniku papierowym. Posól i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Domowe frytki
1 osoba
35 min
Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
A może coś zupełnie innego?
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Tarta prowansalska
4 osób
60 min