
Placki z quinoa, marchewki i pora
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
tłuszcz do smażenia
2 łyżki pokrojonej kolendry lub koperku
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Zagotuj 2,5 raza więcej posolonej wody niż wynosi objętość quinoa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wsyp quinoę do wrzącej wody i gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj masło, posól, popieprz i posłódź.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W miseczce ubij jajka ze śmietaną i mąką gryczaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj ugotowane warzywa, quinoę, starty ser oraz pistacje i kolendrę lub koper. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywierającą usmaż placuszki z przygotowanej masy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj je z zieloną sałatą na ciepło lub na zimno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min