
Placki z quinoa, marchewki i pora
danie dla 4 osób
czas przygotowania
35 min
czas
przyrządzenia
30 min
2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
tłuszcz do smażenia
2 łyżki pokrojonej kolendry lub koperku
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Zagotuj 2,5 raza więcej posolonej wody niż wynosi objętość quinoa.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wsyp quinoę do wrzącej wody i gotuj około 20 minut na średnim ogniu.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj masło, posól, popieprz i posłódź.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze przez 5 minut bez pokrywki.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
W miseczce ubij jajka ze śmietaną i mąką gryczaną.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj ugotowane warzywa, quinoę, starty ser oraz pistacje i kolendrę lub koper. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na lekko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywierającą usmaż placuszki z przygotowanej masy.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podawaj je z zieloną sałatą na ciepło lub na zimno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min

Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min

Omlet chiński
4 osób
25 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Tarta z pomidorami
4 osób
90 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min