
Jajko cocotte z kozim serem
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
7 min
1. etap
zrobione
Zblanszuj szpinak w lekko osolonej wodzie, następnie schłodź go w zimnej wodzie i wyciśnij.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Posiekaj szpinak, lekko dopraw go solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posiekaj drobno zioła i dopraw je solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Kokilki wysmaruj masłem, a następnie kolejno wypełniaj je szpinakiem, kozim serem, ziołami, smietaną, a na samym końcu jajkiem. Jajko posól i popieprz. Kolejne warstwy delikatnie dociskaj.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż papierem do pieczenia, postaw kokilki i ostrożnie na dno naczynia wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 6-7 minut.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?

Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min

Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min