Jajko cocotte z kozim serem
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
7 min
1. etap
zrobione
Zblanszuj szpinak w lekko osolonej wodzie, następnie schłodź go w zimnej wodzie i wyciśnij.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Posiekaj szpinak, lekko dopraw go solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posiekaj drobno zioła i dopraw je solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Kokilki wysmaruj masłem, a następnie kolejno wypełniaj je szpinakiem, kozim serem, ziołami, smietaną, a na samym końcu jajkiem. Jajko posól i popieprz. Kolejne warstwy delikatnie dociskaj.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż papierem do pieczenia, postaw kokilki i ostrożnie na dno naczynia wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 6-7 minut.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min
Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min