
Jajko cocotte z kozim serem
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
7 min
1. etap
zrobione
Zblanszuj szpinak w lekko osolonej wodzie, następnie schłodź go w zimnej wodzie i wyciśnij.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Posiekaj szpinak, lekko dopraw go solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posiekaj drobno zioła i dopraw je solą i pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Kokilki wysmaruj masłem, a następnie kolejno wypełniaj je szpinakiem, kozim serem, ziołami, smietaną, a na samym końcu jajkiem. Jajko posól i popieprz. Kolejne warstwy delikatnie dociskaj.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż papierem do pieczenia, postaw kokilki i ostrożnie na dno naczynia wlej gorącą wodę do połowy wysokości kokilek.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na 6-7 minut.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min

Galette po libańsku z bakłażanami i kolendrą
4 osób
60 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min

Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min

Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min

Omlet chiński
4 osób
25 min
A może coś zupełnie innego?

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Omlet chiński
4 osób
25 min

Domowe frytki
1 osoba
35 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min

Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Domowe chipsy
1 osoba
13 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min