Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
danie dla 6 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
90 min
1. etap
zrobione
Głęboką formę (25 cm średnicy) posmaruj masłem i obsyp cukrem. Na jej dnie ułóż gruszki.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj w misce 3 jajka i 150 g cukru, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia, na koniec zaś dolej mleko i olej oraz aromat waniliowy. Wymieszaj. Masę wylej na gruszki i piecz przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 min.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Przygotuj glazurę: rozpuść 120 g masła, 2 jajka połącz z 100 g cukru, a następnie wlej roztopione masło, dokładnie mieszając, by składniki się połączyły.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Glazurę wylej na ciasto i piecz je jeszcze przez 20 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
W rondelku podgrzej śmietankę i rozpuść w niej masę krówkową. Pozwól, by się razem zagotowały, a następnie dobrze ubij.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Fondant podawaj razem z karmelem z masy krówkowej.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
A może coś zupełnie innego?
Omlet chiński
4 osób
25 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Krem z krówek z chrupiącą bitą śmietaną
4 osób
20 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min