Daktylowa pychota z karmelowym sosem
danie dla 6 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
55 min
Ciasto
250 g suszonych daktyli dobrej jakości (nie mogą być suche)
310 ml gorącej wody
150 g drobnego cukru trzcinowego
Sos
1. etap
zrobione
Daktyle wsyp do miseczki. Zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę sody i wlej do daktyli.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Poczekaj około 10 minut.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Następnie dodaj cukier trzcinowy, masło oraz jajka i zmiksuj wszystko przez 2 minuty.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dosyp mąkę z drożdżami w proszku i połącz składniki mikserem.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Otrzymaną masę wylej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Piecz przez 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po wyjęciu wystudź ciasto na kratce.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
W tym czasie rozpuść w rondelku masło. Dosyp brązowy cukier i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Następnie wlej 100 ml śmietanki i gotuj, by sos stał się odpowiednio gęsty.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Kawałki ciasta polej karmelowym sosem i podaj z gałką ulubionych lodów.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Brownies z bitą śmietaną i owocami
6 osób
50 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
A może coś zupełnie innego?
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Domowe frytki
1 osoba
35 min
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Feta, ogórek i zioła ukryte w penne
4 osób
30 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min