
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
danie dla 6 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
70 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Odsącz ananasa. Zachowaj 1/2 soku i wymieszaj go z 50 ml wody. Bulwy kopru włoskiego oczyść z uszkodzonych liści i zanieczyszczeń i pokrój w plastry.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Kurczaka włóż do dużej brytfanny. Podlej go syropem z ananasa i wody. Dorzuć plastry kopru włoskiego, przyprawy i bukiet ziół. Posmaruj kurczaka cienką warstwą oleju i ułóż na nim kawałki masła. Posól i popieprz.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Następnie dorzuć plastry ananasa i piecz jeszcze 20-25 minut. Pamiętaj, by podczas pieczenia regularnie polewać kurczaka powstałym sosem.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, np. z ryżem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min

Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?

Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min

Deser z grillowanych pomidorów z kandyzowanym imbirem
4 osób
23 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Sezamowe i makowe bułeczki maślane
4 osób
85 min

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min