Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
danie dla 6 osób
czas przygotowania
10 min
czas
przyrządzenia
70 min
1. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Odsącz ananasa. Zachowaj 1/2 soku i wymieszaj go z 50 ml wody. Bulwy kopru włoskiego oczyść z uszkodzonych liści i zanieczyszczeń i pokrój w plastry.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Kurczaka włóż do dużej brytfanny. Podlej go syropem z ananasa i wody. Dorzuć plastry kopru włoskiego, przyprawy i bukiet ziół. Posmaruj kurczaka cienką warstwą oleju i ułóż na nim kawałki masła. Posól i popieprz.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Następnie dorzuć plastry ananasa i piecz jeszcze 20-25 minut. Pamiętaj, by podczas pieczenia regularnie polewać kurczaka powstałym sosem.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika, np. z ryżem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
A może coś zupełnie innego?
Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Tarta prowansalska
4 osób
60 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Placki z quinoa, marchewki i pora
4 osób
65 min
Daktylowa pychota z karmelowym sosem
6 osób
80 min
Sałatka z kurczaka z mango i papają
4 osób
30 min
Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min