Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
danie dla 2 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
30 min
1. etap
zrobione
Skórę na piersiach z gęsi natnij delikatnie w kratkę, aby ładnie wyglądała po grillowaniu.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Posól mięso i oprósz pieprzem.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Połóż na grillu najpierw stroną ze skórą i opiekaj przez 3 minuty. Obróć piersi i grilluj kolejne 3 minuty.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Odstaw na chwilę, by odpoczęły, a potem pokrój je ukośnie w plastry.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Zajmij się przygotowaniem sałatki.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Przekrój na pół strączki fasolki.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Zagotuj i posól wodę, a gdy będzie wrzeć, wrzuć do niej najpierw fasolkę i gotuj ją przez 8 minut, po czym zahartuj w wodzie z lodem.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Podobnie ugotuj groszek cukrowy i również przełóż go następnie do wody z lodem.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Po wystygnięciu osusz warzywa na papierowym ręczniku i wrzuć do miski.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj pieczarki i lekko wymieszaj wszystko.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Przygotuj vinaigrette, mieszając olej arachidowy, olej z orzechów włoskich i ocet winny.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Dopraw go sola. ¾ otrzymanego sosu wlej do miski i wymieszaj ponownie składniki sałatki, a następnie przełóż ją na talerz.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Dodaj pomidorki, liście sałaty i skrop resztą sosu.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Plastry piersi gęsich ułóż na sałatce.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Udekoruj wszystko orzechami piniowymi, szczypiorkiem i szczyptą wędzonej papryki.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
A może coś zupełnie innego?
Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Japońska tempura z kwiatów cukinii
2 osoby
18 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min