Grillowane żeberka z kukurydzą
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
35 min
sól
tłuszcz do smażenia
Oliwa przyprawowa do kukurydzy:
1 płaska łyżeczka ziaren kardamonu
sól
3 - 4 łyżki tłuszczu do smażenia
1. etap
zrobione
Rozgrzej grilla do 200°C.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Połóż na grilla wcześniej namoczoną kukurydzę na 15 - 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas ją obrócić.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Do płaskiego naczynia wlej tłuszcz do smażenia i obtocz w niej żeberka.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Żeberka posyp z każdej strony kuminem i starannie wmasuj go w mięso, a następnie posól.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Do naczynia wsyp cukier i znowu obtocz w nim mięso.
Od strony kości posyp mięso papryką, a następnie połóż mięso na grillu, wlaśnie kością do dołu. Grilluj ok. 30 minut, pamiętając o obracaniu.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
W moździerzu wymieszaj suche składniki oliwy smakowej i ucieraj do uzyskania konsystencji pudru. Następnie dodaj sok z limonki i tłuszcz.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Wyjmij na chwilę kukurydzę z grilla, zdejmij liście i posmaruj ją z każdej strony oliwą smakową. Włóż jeszcze na ok. 5 minut na grilla.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij żeberka i daj im trochę odpocząć na kratce. Następnie pokrój żeberka w grube plastry, posyp papryką.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Podawaj z kukurydzą, możesz udekorować danie świeżym oregano lub tymiankiem.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków
6 osób
45 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
Karp po laotańsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?
Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min
Suflet z serem kozim i sałatą z żurawinowym sosem
4 osób
45 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Grillowana pierś z gęsi z sałatką z fasoli szparagowej
2 osoby
45 min
Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min
Rolowana lasagne z cukinią i orzechami
4 osób
35 min