
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
danie dla 2 osób
czas przygotowania
25 min
czas
przyrządzenia
15 min
Na klopsiki
kilka gałązek koperku, pietruszki i kolendry
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu
Na sałatkę
12 pomidorków cherry pokrojonych na ćwiartki
½ ogórka zielonego pokrojonego w półtalarki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Na dressing
1 ząbek czosnku posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżka wody
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Do mielonej cielęciny dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, białko z jajka, posiekane zioła (koperek, pietruszkę i kolendrę), pokruszoną bryndzę oraz sól i pieprz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Zwilż dłonie oliwą i formuj klopsiki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Na patelni rozgrzej tłuszcz, włóż klopsiki i zrumień je ze wszystkich stron.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Przełóż klopsiki na talerz.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Do tłuszczu z klopsików wrzuć posiekany koperek i ziarenka czerwonego pieprzu. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Otrzymanym sosem polej klopsiki.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Miód, musztardę, ocet, curry i czosnek włóż do miseczki i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Powoli dodawaj oliwę, nie przerywając mieszania.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Powstałą emulsję połącz z łyżką wody, dopraw solą i pieprzem i wylej na sałatę i pokrojone warzywa.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Klopsiki podawaj z sałatką.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Chili con carne
4 osób
50 min

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
4 osób
30 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Sauté z indyka z mleczkiem kokosowym
4 osób
20 min

Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min

Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min

Pikantny filet z piersi kurczaka z nadzieniem warzywno-migdałowym
4 osób
60 min

Kaczka faszerowana w sosie kurkowo-pieczarkowym z białą rzodkwią
4 osób
145 min

Mule po marynarsku
2 osoby
46 min

Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min

Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min

Sałatka z ryżu i soczewicy z papryką i kurczakiem
4 osób
45 min

Sałata z półgęskiem
4 osób
39 min