Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem

danie dla 4 osób

czas przygotowania
35 min

czas przyrządzenia
30 min

1. etap

zrobione

Umyj i oczyść szpinak z ogonków. Obierz i posiekaj szalotkę. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć szalotkę i pokrojonego w kostkę pomidora, by odparowały i zmiękły.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Dosyp soczewicę i wlej 375 ml wody z listkiem laurowym. Przykryj i duś 20 minut na granicy wrzenia, zaś na trzy minuty przed końcem gotowania soczewicy, wyjmij listek laurowy, dodaj szpinak i zamieszaj. Odstaw na bok.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Polędwiczki z dorsza obtocz w curry, soli, pieprzu i łyżce oliwy. Włóż do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku na 8-10 minut.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Przygotuj jajka w koszulkach. W tym celu zagotuj wodę z octem i włóż delikatnie jedno po drugim bez skorupek na 3 minuty. Woda nie powinna wrzeć, ale lekko drgać. Gotowe jajka wyjmij ostrożnie i odsącz na papierze.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Rumiane kuleczki z dorsza i ziemniaków

6 osób

45 min

mule

Mule po marynarsku

2 osoby

46 min

sajgonki-z-sajgonu

Sajgonki z Sajgonu

4 osób

25 min

Karp po laotansku

Karp po laotańsku

4 osób

45 min

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

Sałatka tajska z grillowanym łososiem

4 osób

21 min

Dyniowy krem z łososiem

4 osób

30 min

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

Feta, ogórek i zioła ukryte w penne

4 osób

30 min

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów

4 osób

40 min