Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Przygotowanie frytek.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i krótko je opłucz. Pokrój w paski o boku około 1 cm x 1 cm. Ułóż je na czystej ściereczce. Nie myj ich dodatkowo, by nie wypłukiwać skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz w frytkownicy do 160°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wsyp ziemniaki do koszyczka i zanurz je w tłuszczu na 5 minut. Następnie wyciągnij koszyk i pozwól, by tłuszcz ociekł.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wysyp ziemniaki na papierowy ręcznik i pozostaw na 30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Podnieś temperaturę frytkownicy do 180°C.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Ponownie włóż frytki do koszyczka i zanurz w tłuszczu na nieco więcej niż minutę, aż staną się złociste.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij koszyk, odsącz tłuszcz i dobrze potrząśnij.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wysyp frytki na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Posól dobrze i podawaj ciepłe.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Wypiecz steki tak, jak lubisz.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż na talerz i pozostaw w cieple, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Na tej samej patelni zrumień na brązowo grzyby, dolej whisky i podpal.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Następnie dodaj śmietanę z musztardą i mieszaj sos, aż się zagotuje.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Z oliwy i octu balsamicznego przygotuj vinaigrette do rukoli.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Mięso podaj na podgrzanych talerzach, polane sosem i udekorowane rukolą.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Smacznego.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Chili con carne
4 osób
50 min
Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Mule po marynarsku
2 osoby
46 min
Karaibski deser bananowy
4 osób
15 min
Domowe chipsy
1 osoba
13 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika
8 osób
80 min
Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min