
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
15 min
1. etap
zrobione
Przygotowanie frytek.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Obierz ziemniaki i krótko je opłucz. Pokrój w paski o boku około 1 cm x 1 cm. Ułóż je na czystej ściereczce. Nie myj ich dodatkowo, by nie wypłukiwać skrobi.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Rozgrzej tłuszcz w frytkownicy do 160°C.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Wsyp ziemniaki do koszyczka i zanurz je w tłuszczu na 5 minut. Następnie wyciągnij koszyk i pozwól, by tłuszcz ociekł.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wysyp ziemniaki na papierowy ręcznik i pozostaw na 30 minut.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Podnieś temperaturę frytkownicy do 180°C.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Ponownie włóż frytki do koszyczka i zanurz w tłuszczu na nieco więcej niż minutę, aż staną się złociste.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Wyjmij koszyk, odsącz tłuszcz i dobrze potrząśnij.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Wysyp frytki na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Posól dobrze i podawaj ciepłe.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Wypiecz steki tak, jak lubisz.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż na talerz i pozostaw w cieple, by nie wystygły.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Na tej samej patelni zrumień na brązowo grzyby, dolej whisky i podpal.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Następnie dodaj śmietanę z musztardą i mieszaj sos, aż się zagotuje.
zaznacz jako zrobione
15. etap
zrobione
Z oliwy i octu balsamicznego przygotuj vinaigrette do rukoli.
zaznacz jako zrobione
16. etap
zrobione
Mięso podaj na podgrzanych talerzach, polane sosem i udekorowane rukolą.
zaznacz jako zrobione
17. etap
zrobione
Smacznego.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Faszerowane warzywa
4 osób
70 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min

Chili con carne
4 osób
50 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku
4 osób
45 min
A może coś zupełnie innego?

Quinoa z grilowanym bakłażanem
4 osób
50 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min

Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min

Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Zapiekanka z ziemniaków z serem kozim i tymiankiem
6 osób
70 min

Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Brzoskwiniowy flan
6 osób
75 min

Marchwiowo-serowe racuszki z kminkiem
3 osoby
25 min