Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi
Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

Stek wołowy z pieczarkami, sosem z whisky i prawdziwymi frytkami belgijskimi

danie dla 4 osób

czas przygotowania
15 min

czas przyrządzenia
15 min

1. etap

zrobione

Przygotowanie frytek.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Obierz ziemniaki i krótko je opłucz. Pokrój w paski o boku około 1 cm x 1 cm. Ułóż je na czystej ściereczce. Nie myj ich dodatkowo, by nie wypłukiwać skrobi.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Rozgrzej tłuszcz w frytkownicy do 160°C.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Wsyp ziemniaki do koszyczka i zanurz je w tłuszczu na 5 minut. Następnie wyciągnij koszyk i pozwól, by tłuszcz ociekł.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Wysyp ziemniaki na papierowy ręcznik i pozostaw na 30 minut.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Podnieś temperaturę frytkownicy do 180°C.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Ponownie włóż frytki do koszyczka i zanurz w tłuszczu na nieco więcej niż minutę, aż staną się złociste.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Wyjmij koszyk, odsącz tłuszcz i dobrze potrząśnij.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Wysyp frytki na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Posól dobrze i podawaj ciepłe.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Wypiecz steki tak, jak lubisz.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Dopraw je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż na talerz i pozostaw w cieple, by nie wystygły.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Na tej samej patelni zrumień na brązowo grzyby, dolej whisky i podpal.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Następnie dodaj śmietanę z musztardą i mieszaj sos, aż się zagotuje.

zaznacz jako zrobione

15. etap

zrobione

Z oliwy i octu balsamicznego przygotuj vinaigrette do rukoli.

zaznacz jako zrobione

16. etap

zrobione

Mięso podaj na podgrzanych talerzach, polane sosem i udekorowane rukolą.

zaznacz jako zrobione

17. etap

zrobione

Smacznego.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

4 osób

70 min

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat

Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat

2 osoby

40 min

Chili con carne

Chili con carne

4 osób

50 min

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

Czerwone curry wołowe z mlekiem kokosowym po tajsku

4 osób

45 min