Zupa rybna Caldeirada
danie dla 4 osób
czas przygotowania
20 min
czas
przyrządzenia
20 min
1 kg ryb z głowami (tuńczyk, dorsz, okoń morski)
250 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Ryby oczyść, usuń oczy i skrzela, odkrój głowy, pokrój w dzwonka i dokładnie opłucz.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryki pokrojone w paski wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojone pomidory. Dodaj przecier pomidorowy i wlej wino.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Po chwili dolej wodę, włóż do garnka rybie głowy i zagotuj wszystko.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Dołóż pozostałe kawałki ryby, zredukuj płomień i ponownie zagotuj zupę.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Posól i popieprz do smaku oraz ewentualnie dodaj zioła.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Na talerzu posyp zupę siekaną natką pietruszki. Podaj z grzankami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Świeża sałatka z marchewką, papryką i tuńczykiem
4 osób
19 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Tartaletki z kremem orzechowym i owocami
4 osób
60 min
Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min
Tajine z kurczaka z cytryną i czarnymi oliwkami
6 osób
105 min
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
Kurczak pieczony z ananasem i koprem włoskim
6 osób
80 min
Bruschetta z szynką parmeńską i tapenadą
4 osób
25 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Faszerowane warzywa
4 osób
70 min
Dorsz z fetą w aromacie ziół i orzechów
4 osób
40 min