Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
chłodzenia
120 min
Na gazpacho
2 kg pomidorów pokrojone w kosteczkę
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
1 cebula pokrojona w kosteczkę
miąższ z 1/3 chleba pokrojony w kostkę
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Na surówkę
sól i pieprz
1. etap
zrobione
Wsyp do miski paprykę, pomidory, cebulę, ogórki, czosnek i chleb. Dodaj oliwę, mleko i koncentrat pomidorowy.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Chłódź przynajmniej przez 2 godziny.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Następnie zmiksuj wszystko dokładnie i przetrzyj przez sitko.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Dodaj łyżkę octu, posól i popieprz. Wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Surówka. Koper przekrój na pół, wyrzuć rdzeń, a łodygi pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Dodaj posiekaną natkę.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Przypraw oliwą z octem, posól i popieprz i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Na patelni podpraż migdały.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Podaj gazpacho udekorowane surówką i prażonymi migdałami.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min
Zupa krem z brokułów z wędzonym łososiem i mascarpone
4 osób
30 min
Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą
4 osób
165 min
Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
Zupa warzywna z dorszem
4 osób
55 min
A może coś zupełnie innego?
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Clafoutis z marchewką i rodzynkami
4 osób
100 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Deser z owocami leśnymi, bitą śmietaną i kardamonem
4 osób
17 min
Tiramisu z kajmakiem i mango
6 osób
140 min
Tortilla z kabaczka i sera owczego
4 osób
45 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min