1. etap

zrobione

Wszystkie pokrojone warzywa ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie, a następnie zanurz na chwilę w zimnej wodzie, by je zahartować.

zaznacz jako zrobione

2. etap

zrobione

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

zaznacz jako zrobione

3. etap

zrobione

Jagnięcinę lub cielęcinę posmaruj oliwą, a potem obtocz w czosnku i obficie posyp rozmarynem. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.

zaznacz jako zrobione

4. etap

zrobione

Zrumień mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni  z tłuszczem. Powinno to trwać krótko, ogień musi być mocny. Uważaj, by nie nakłuwać mięsa przy przewracaniu, aby nie stało się twarde i łykowate na skutek wypłynięcia soków.

zaznacz jako zrobione

5. etap

zrobione

Na dno naczynia typu cocotte wlej pół szklanki wody i włóż zrumienione mięso.

zaznacz jako zrobione

6. etap

zrobione

Piecz przez 40-45 minut.

zaznacz jako zrobione

7. etap

zrobione

Co jakiś czas odwracaj mięso, zaś co 5 minut polewaj je wyciekającym podczas pieczenia sosem.

zaznacz jako zrobione

8. etap

zrobione

Po wyjęciu z piekarnika przełóż mięso na talerz.

zaznacz jako zrobione

9. etap

zrobione

Rondel z pozostałym sosem postaw na wolnym ogniu.

zaznacz jako zrobione

10. etap

zrobione

Dodaj syrop klonowy i miód, a jeśli to konieczne dolej odrobinę wody.

zaznacz jako zrobione

11. etap

zrobione

Wsyp przygotowane warzywa i delikatnie wymieszaj, by powlekły się syropem i miodem, ale nie rozpadły.

zaznacz jako zrobione

12. etap

zrobione

Przygotuj vinaigrette, mieszając najpierw musztardę i ocet balsamiczny, a następnie wlewając wolno oliwę z oliwek, nie przerywając mieszania. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.

zaznacz jako zrobione

13. etap

zrobione

Jagnięcina będzie sie pięknie prezentować na dużym talerzu, otoczona warzywami, połówkami pomidorków koktajlowych i posypana natką pietruszki.

zaznacz jako zrobione

14. etap

zrobione

Sos podaj osobno.

zaznacz jako zrobione

Podobne przepisy

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą

Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą

3 osoby

105 min

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

Zupa z jagnięciny z warzywami i miętą

4 osób

165 min