
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
55 min
Do jagnięciny
1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg) bez kości lub cielęcina
6 gałązek świeżego rozmarynu (ewentualnie suszony rozmaryn)
1 pęczek natki pietruszki grubo pokrojony
3 marchewki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
2 pietruszki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
3 młode ziemniaki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
1 duża biała rzepa pokrojona w półtoracentymetrową kosteczkę
1 garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej ostrej
1. etap
zrobione
Wszystkie pokrojone warzywa ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie, a następnie zanurz na chwilę w zimnej wodzie, by je zahartować.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Jagnięcinę lub cielęcinę posmaruj oliwą, a potem obtocz w czosnku i obficie posyp rozmarynem. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zrumień mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Powinno to trwać krótko, ogień musi być mocny. Uważaj, by nie nakłuwać mięsa przy przewracaniu, aby nie stało się twarde i łykowate na skutek wypłynięcia soków.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na dno naczynia typu cocotte wlej pół szklanki wody i włóż zrumienione mięso.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Piecz przez 40-45 minut.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Co jakiś czas odwracaj mięso, zaś co 5 minut polewaj je wyciekającym podczas pieczenia sosem.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Po wyjęciu z piekarnika przełóż mięso na talerz.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Rondel z pozostałym sosem postaw na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj syrop klonowy i miód, a jeśli to konieczne dolej odrobinę wody.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Wsyp przygotowane warzywa i delikatnie wymieszaj, by powlekły się syropem i miodem, ale nie rozpadły.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Przygotuj vinaigrette, mieszając najpierw musztardę i ocet balsamiczny, a następnie wlewając wolno oliwę z oliwek, nie przerywając mieszania. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Jagnięcina będzie sie pięknie prezentować na dużym talerzu, otoczona warzywami, połówkami pomidorków koktajlowych i posypana natką pietruszki.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Sos podaj osobno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?

Sernik na zimno z kwiatami i karmelem
6 osób
405 min

Panierowane eskalopki z indyka z ziemniaczanym purée i sałatką z fasolki i pomidorów
4 osób
20 min

Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Pucharki z serkiem waniliowym z kiwi i bazylią
4 osób
20 min

Gazpacho z koprem włoskim i prażonymi migdałami
4 osób
135 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min

Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min

Pierożki z kurczakiem w rosole
4 osób
120 min