Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
55 min
Do jagnięciny
1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg) bez kości lub cielęcina
6 gałązek świeżego rozmarynu (ewentualnie suszony rozmaryn)
1 pęczek natki pietruszki grubo pokrojony
3 marchewki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
2 pietruszki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
3 młode ziemniaki pokrojone w półtoracentymetrową kosteczkę
1 duża biała rzepa pokrojona w półtoracentymetrową kosteczkę
1 garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Na sos
1 łyżeczka musztardy Dijon lub innej ostrej
1. etap
zrobione
Wszystkie pokrojone warzywa ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie, a następnie zanurz na chwilę w zimnej wodzie, by je zahartować.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Jagnięcinę lub cielęcinę posmaruj oliwą, a potem obtocz w czosnku i obficie posyp rozmarynem. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Zrumień mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Powinno to trwać krótko, ogień musi być mocny. Uważaj, by nie nakłuwać mięsa przy przewracaniu, aby nie stało się twarde i łykowate na skutek wypłynięcia soków.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Na dno naczynia typu cocotte wlej pół szklanki wody i włóż zrumienione mięso.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Piecz przez 40-45 minut.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Co jakiś czas odwracaj mięso, zaś co 5 minut polewaj je wyciekającym podczas pieczenia sosem.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
Po wyjęciu z piekarnika przełóż mięso na talerz.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Rondel z pozostałym sosem postaw na wolnym ogniu.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Dodaj syrop klonowy i miód, a jeśli to konieczne dolej odrobinę wody.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Wsyp przygotowane warzywa i delikatnie wymieszaj, by powlekły się syropem i miodem, ale nie rozpadły.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Przygotuj vinaigrette, mieszając najpierw musztardę i ocet balsamiczny, a następnie wlewając wolno oliwę z oliwek, nie przerywając mieszania. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Jagnięcina będzie sie pięknie prezentować na dużym talerzu, otoczona warzywami, połówkami pomidorków koktajlowych i posypana natką pietruszki.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Sos podaj osobno.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
Jagnięce udka szpikowane rozmarynem
4 osób
70 min
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Bigos z sandaczem i glazurowanymi szalotkami
4 osób
54 min
Grillowane szaszłyki z kurczaka
4 osób
46 min
Szaszłyki z piersi kurczaka z sosem cytrynowo-kaparowym i czerwonym pieprzem
1 osoba
70 min
Ciastka francuskie z kremem waniliowym
8 osób
150 min
Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min
Zupa rybna Caldeirada
4 osób
40 min
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min
Egzotyczne owoce z grilla
4 osób
16 min