![Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/60_lawendowe_tajine_z_jagniecina_i_kasza-1365x2048.jpg)
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
danie dla 3 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
90 min
Do jagnięciny
4 combry z jagnięciny pokrojone w grubą kostkę
tłuszcz do smażenia
125 ml wody
Na kaszę
30 dag kaszy bulgur (ewentulnie kuskus)
2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
tłuszcz do smażenia
0,5 l gorącej wody
1. etap
zrobione
Jeśli nie masz naczynia tajine, użyj zwykłego garnka z przykrywką.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Rozgrzej w nim mocno tłuszcz, wrzuć pokrojone mięso i zrumień je.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Posyp rozgniecionymi w moździerzu nasionami kolendry i kminkiem oraz kurkumą.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Dorzuć migdały, morele, miód oraz płatki lawendy (zostaw część kwiatków do dekoracji dania).
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Wlej wodę i odskrob z dna naczynia to, co przywarło.
zaznacz jako zrobione
6. etap
zrobione
Wymieszaj składniki.
zaznacz jako zrobione
7. etap
zrobione
Przykryj i duś przez 75 minut na minimalnym płomieniu, uważając by nic się nie przypaliło.
zaznacz jako zrobione
8. etap
zrobione
W drugim garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
zaznacz jako zrobione
9. etap
zrobione
Dosyp rodzynki i cynamon.
zaznacz jako zrobione
10. etap
zrobione
Gdy rodzynki lekko spęcznieją, wrzuć kaszę i wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
11. etap
zrobione
Dopraw pieprzem.
zaznacz jako zrobione
12. etap
zrobione
Wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj składniki i przykryj garnek.
zaznacz jako zrobione
13. etap
zrobione
Duś 15 minut, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
14. etap
zrobione
Na talerzu ułóż kaszę, na środku, w zagłębieniu w kaszy umieść tajine i przystrój wszystko kwiatkami lawendy.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy
A może coś zupełnie innego?
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/22_chlodnik_pomidorowy_jogurt-1365x2048.jpg)
Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/build/images/empty_fill.png)
Szaszłyki wegetariańskie z kolendrowym pesto
4 osób
24 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/26_jajko_po_meksykansku-1365x2048.jpg)
Jajka po meksykańsku
4 osób
65 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/09/158.jpg)
Sałatka z grillowanych szparagów z parmezanem i jajkiem na półtwardo
4 osób
30 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/12_pikantne_chrupiace_klopsiki_kurczak_pikantny_sos-1365x2048.jpg)
Chrupiące klopsiki z kurczaka z pikantnym sosem
4 osób
30 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/37_perliczka_w_cydrze_cydr_zapiekanka_kalafior-1365x2048.jpg)
Perliczka w cydrze z zapiekanką z kalafiora i cebuli
4 osób
60 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/2_malze_swietego_jakuba_karmelizowany_grejpfrut-1365x2048.jpg)
Małże Św. Jakuba (Przegrzebki) z karmelizowanym grejpfrutem
4 osób
25 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/25_kompot_rabarbar_kiwi-1365x2048.jpg)
Mus z kiwi i rabarbaru
4 osób
115 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/5_crumble_czerwone_owoce_ocet_balsamiczny-1365x2048.jpg)
Crumble z czerwonymi owocami i octem balsamicznym
4 osób
40 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/05/21_papryki_faszerowane_ricotta-1365x2048.jpg)
Papryka zapiekana z serem feta
4 osób
45 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/11/70-Sajgonki-z-Sajgonu-1365x2048.jpg)
Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min
![](http://pascalbrodnicki.pl/wp-content/uploads/2016/07/55_chili_con_carne-1365x2048.jpg)
Chili con carne
4 osób
50 min