
Zapiekanka z cykorii
danie dla 4 osób
czas przygotowania
45 min
czas
przyrządzenia
25 min
1. etap
zrobione
Cykorię gotuj 30 minut w wodzie z sokiem z cytryny i z cukrem.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Następnie cykorię przekrój na pół i owiń plastrami szynki.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
Ułóż cykorię w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
A teraz, pora na zrobienie sosu Mornay: przesmaż masło z mąką ok 2 minuty. Dolej mleko i mieszaj, następnie wyłącz ogień. Dodaj sól, pieprz, oraz gałkę muszkatałową i wymieszaj. Na koniec dodaj ser i jeszcze raz wymieszaj.
zaznacz jako zrobione
5. etap
zrobione
Zalej cykorię sosem i włóż do pieca, nagrzanego do 200°C na ok. 25 min.
zaznacz jako zrobione
Podobne przepisy

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
4 osób
50 min

Sajgonki z Sajgonu
4 osób
25 min

Grillowane żeberka z kukurydzą
4 osób
55 min

Indyjskie curry wieprzowe
4 osób
85 min

Francuska zupa grochowa
4 osób
70 min

Papryczki jalapenos z niespodzianką
6 osób
30 min

Szaszłyki z szynki wieprzowej z ananasem, papryczką chili i kolendrą
8 osób
170 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
A może coś zupełnie innego?

Kolorowa sałatka z Krety podawana w chlebie
4 osób
10 min

Tarta flanowa ze śliwkami
4 osób
50 min

Fondant gruszkowy z karmelem z masy krówkowej
6 osób
110 min

Jajko cocotte z kozim serem
2 osoby
22 min

Tarta prowansalska
4 osób
60 min

Dyniowy krem z łososiem
4 osób
30 min

Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min

Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min

Szpinakowa frittata z kozim serem
4 osób
45 min

Chłodnik pomidorowy z jogurtem
4 osób
85 min

Sałatka z kurczakiem i melonem z grilla w miodowo-ziołowym vinaigrette
4 osób
30 min

Tarta z suszonymi pomidorami
6 osób
45 min