Tarta prowansalska
danie dla 4 osób
czas przygotowania
15 min
czas
przyrządzenia
45 min
1. etap
zrobione
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
zaznacz jako zrobione
2. etap
zrobione
Piekarnik podgrzej do 200°C.
zaznacz jako zrobione
3. etap
zrobione
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
zaznacz jako zrobione
4. etap
zrobione
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
zaznacz jako zrobione
A może coś zupełnie innego?
Piernikowo-gruszkowy sernik w pucharkach
2 osoby
25 min
Dorsz z soczewicą i świeżym szpinakiem
4 osób
65 min
Gotowane banany w słodkim sosie kokosowo-limonkowym
4 osób
16 min
Jajka na półmiękko z sałatką wiejską
4 osób
35 min
Tajine, czyli gulasz z jagnięciny, podawany z kaszą
3 osoby
105 min
Tarta z pomidorami
4 osób
90 min
Pikantna wieprzowina w mleczku kokosowym
4 osób
70 min
Zapiekanka z dorsza i szpinaku
6 osób
55 min
Pilaw z quinoa z rybą
4 osób
65 min
Duszona fasola po włosku
4 osób
40 min
Klopsiki z cielęciny w lekkim sosie z mieszanką sałat
2 osoby
40 min
Szakszuka na śniadanie i nie tylko
1 osoba
20 min